Monday, 29 July 2013

Hinava




Pernah dengar Hinava ? Apa itu ? Hinava merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa suku kaum Kadazan Dusun di Sabah.Ianya sejenis campuran isi ikan segar, limau ,cili api ,bawang merah dan juga garam.Namun biasanya untuk menghasilkan rasa yang lebih enak, bahan-bahan tambahan seperti halia dan daun saderi turut digunakan.Isi ikan tersebut tidak perlu di masak, hanya perlu di perah dengan air limau kapas (limau nipis) atau limau kasturi.Terdapat pelbagai jenis ikan yang boleh digunakan, tetapi biasanya isi ikan tenggiri.Selain itu, isi sotong dan udang juga boleh digunakan dalam penyediaan hinava ini.





Hinava biasanya merupakan makanan istimewa semasa Tadau Keaamatan.Selain itu, ianya juga menjadi hidangan istimewa pada majlis penting seperti majlis perkahwinan, pertunangan dan lain-lain.Terdapat variasi resipi untuk membuat hinava.Ada yang di makan secara terus mentah (hirisan ikan) dan ada juga hirisan ikan yang dicelur kedalam air panas seketika.Itu semua mengikut cita rasa tersendiri.Untuk mendapatkan hinava tidak sukar kerana kini banyak tempat makanan yang menyediakannya dengan harga yang berpatutan.



ms.wikipedia.org/wiki/Hinava


No comments:

Post a Comment